Pristojnost Medobčinskega inšpektorata in redarstva občin Rogaška Slatina, Rogatec, Podčetrtek, Šmarje pri Jelšah in Kozje v času epidemije

26. 10. 2020
Pristojnost Medobčinskega inšpektorata in redarstva občin Rogaška Slatina, Rogatec, Podčetrtek, Šmarje pri Jelšah in Kozje v času epidemije

Od sobote, dne 24. 10. 2020, so v veljavi določbe Zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 (ZZUOOP), ki poleg zdravstvenega inšpektorata za ukrepanje pooblašča tudi policijo in redarstva.

 

Občane in občanke obveščamo, da imajo tudi občinski, medobčinski in mestni redarji pristojnost ukrepanja, če pri opravljanju svojih nalog ugotovijo kršitve ukrepov prepovedi oziroma omejitvi gibanja prebivalstva na okuženih ali neposredno ogroženih območjih ter prepovedi zbiranje ljudi po šolah, kinodvoranah, javnih lokalih in drugih javnih mestih, dokler ne preneha nevarnost širjenja nalezljive bolezni (t.i. spoštovanje predpisov v zvezi z  nošenjem mask in prepovedmi gibanja).

 

Globa za fizične osebe znašajo od 400 do 4.000 evrov.  

 

Pazimo nase in druge, nalezimo se dobrih navad. Najbolj preprosti ukrepi so pri preprečevanju virusa zelo učinkoviti, če se jih le dosledno držimo. Pazimo na redno uporabo maske na javnih površinah, poskušamo se ne dotikati obraza, bolj pogosto si umivajmo roke, če pa to ni možno, si jih razkužimo, ohranjamo varno razdaljo, kašljamo in kihamo v rokav ter ostanemo doma, ko se ne počutimo dobro in imamo vročino.