Razgledni stolp Kristal – predstavljena finančna analiza projekta

09. 11. 2020
Razgledni stolp Kristal – predstavljena finančna analiza projekta

Na 16. redni seji Občinskega sveta Občine Rogaška Slatina, dne 28. 10. 2020, je bila predstavljena finančna analiza projekta »Razgledni stolp kristal,« predstavitev je vključevala oceno investicijskih stroškov, virov financiranja in projekcijo poslovanja. Glede na vsebino predstavitve prevladuje ocena, da ni večjih odstopanj glede na informacije, ki so bile predstavljene januarja 2019.

 

Ocenjena vrednost projekta znaša 2,1 milijona evrov brez davka na dodano vrednost, ta bo v fazi investiranja povračljiv. Glavnina vlaganj je načrtovanih v letih 2021 in 2022, začetek poslovanja je predviden z oktobrom 2022.

 

Na strani virov financiranja investicije so načrtovani trije viri, vsak s približno tretjinskim deležem. Prvega predstavlja turistična taksa, ki jo ob bivanju v Rogaški Slatini poravnajo gosti. Drugi se nanaša na lastna sredstva, ki jih je občina privarčevala na račun uspešno pridobljenih nepovratnih sredstev pri že realiziranih projektih. Tretji vir predstavljajo namenske donacije gospodarskih subjektov, ki so v projektu prepoznali razvojno priložnost, tako z vidika kraja kot celote, kot tudi z vidika trženja lastne dejavnosti. Občina obenem budno spremlja pripravo nacionalnega Načrta za okrevanje in odpornost, kot tudi vseh ostalih dokumentov v okviru programiranja evropske finančne perspektive 2021-2027. Med razvojne prioritete se ponovno umeščata področji turizma in kulture, zato morebitnih priložnosti za pridobitev nepovratnih sredstev prav tako ne gre izključiti vnaprej.

 

Glede na projekcijo bo projekt v prvem polnem letu poslovanja na letni ravni pritegnil 20% stacionarnih gostov Rogaške Slatine, torej 11.642 glede na podatke obiskanosti iz leta 2019, 10% stacionarnih gostov Podčetrtka, tj. 12.993, in 21.680 tako imenovanih dnevnih obiskovalcev. To pomeni 46.315 obiskovalcev v celem letu, povprečno 127 na dan. Oziroma 95, v kolikor štejemo samo tiste obiskovalce, ki obisk Rogaške Slatine ne bodo nadgradili z nočitvijo. Navedena številka ne predstavlja nobenega strahu v smislu ustvarjanja gneče ali sprememb v zadovoljstvu tradicionalnih gostov. Pomeni pa veliko za tiste dejavnosti, katerih prihodek je odvisen od vseh obiskovalcev. Razen tega je en od namenov projekta s privlačnimi vsebinami motivirati obiskovalce za vnovičen in časovno daljši obisk destinacije.

 

V projekciji upoštevane cene vstopnic znašajo 7 evrov za odrasle, 5 evrov za otroke in 3 evre za člane skupin. Dodaten priliv v višini 1.730 evrov mesečno je upoštevan iz naslova najemnine etaže s kavarniško ponudbo. Upravljanje preostalega dela objekta je predvideno s strani Javnega zavoda za turizem in kulturo Rogaška Slatina, v ta namen so predvidene tri nove zaposlitve.

 

Velikega pomena je promocijski učinek, tako zaradi projekta samega, kot tudi zaradi sredstev, ki bodo iz naslova poslovanja usmerjena nazaj v turizem. Glede na projekcijo poslovanja bo na letni ravni ustvarjen presežek prilivov nad odlivi, v razponu med 160.000 in 218.000 evri. Doba vračila vseh investicijskih vlaganj ob navedenih predpostavkah znaša 9 let in 11 mesecev.

 

Pri tem projektu torej ne gre za osamljen objekt, temveč za eno od orodij, s pomočjo katerih se gradi turistična prihodnost Rogaške Slatine. Bogata tradicija zdraviliškega kraja ne bo ničesar izgubila, nasprotno – glavni atributi Rogaške Slatine bodo ob podpori novih orodij dosegali večji krog ciljnih skupin iz Strategije trajnostnega razvoja turizma in trženja turistične destinacije Rogaška Slatina za obdobje 2020–2027. Zapisan cilj glasi 4-odstotna letna rast nočitev tujih gostov in 0,5-odstotna rast domačih gostov. Glede na spremenjene razmere v svetu bo razmerje rasti v obeh segmentih drugačno, a odločenost po oživitvi slatinskega turizma ostaja nespremenjena. S konkretnimi idejami, izvedljivimi projekti in s spoštovanjem do vsakega posameznika, ki Rogaško Slatino počasti z obiskom.