Bodi junak, ne zamenjaj školjke za smetnjak

27. 01. 2021
Bodi junak, ne zamenjaj školjke za smetnjak

Trajnostni razvoj

 

Straniščna školjka predstavlja vstop v javni kanalizacijski sistem in ravnanje vseh nas je bistveno za delovanje skupne infrastrukture in očiščeno odpadno vodo. Straniščna školjka ni koš za smeti, odpadna voda pa je dragocen obnovljiv vir, zato vanjo ne mečimo stvari, ki tja ne sodijo.

 

Za brezhibno odvajanje odpadnih voda je ključno, da vse enote sistema (javnega in zasebnega) delujejo. V nasprotnem primeru se kaj hitro lahko zgodi, da vam kopalnico preplavijo fekalije. Da do tega ne bi prihajalo, se  ekipe OKP Rogaška Slatina d.o.o.  trudijo dnevno, a brez sodelovanja uporabnikov ne bo šlo.

 

V straniščne školjke in odtoke se ne sme odlagati bioloških odpadkov, krp, gaz, povojev, higienskih vložkov, tamponov, papirnatih brisačk, vlažilnih robčkov, palčk za ušesa, sanitetnega materiala, odpadne hrane, zdravil ipd. Vse to je je namreč razlog za večje število okvar na črpališčih in čistilni napravi. Verjamemo, da si nihče ne želi težav s kanalizacijo in higieno v svojem domu. Zato ravnajmo z odpadki pravilno. V straniščno školjko sodijo samo človeški iztrebki in izločki ter toaletni papir.

 

Vlažilni in čistilni robčki ter higienske maske ne sodijo v školjko

 

Zakaj so problematični? V kanalizaciji zaradi vedno pogostejše uporabe vse večjo težavo predstavljajo vlažilni in čistilni robčki. Ti namreč ne sodijo v straniščno školjko, čeprav jih posamezni proizvajalci označujejo kot take.

 

Vlažilni robčki se od toaletnega papirja razlikujejo v tem, da je v celulozo dodano vezivo, ki preprečuje, da bi se hitro razpustili. Zaradi svojih lastnosti vlažilni in čistilni robčki zastajajo na kritičnih mestih v ceveh, se tam sprimejo s preostalimi odpadki, ki v kanalizacijo ne sodijo, in tvorijo večje skupke, ki povzročajo zamašitve hišnih napeljav in kanalizacijskih cevi ter okvare črpalk in drugih naprav, potrebnih za nemoteno delovanje kanalizacijskega sistema. Posledično pogosto prihaja do sicer nepotrebnega dodatnega vzdrževanja sistema, ki ustvarja tudi dodatne stroške tako neposredno za same uporabnike, če do tega prihaja znotraj stavb, kot tudi za upravljavca kanalizacijskih sistemov, ki se posredno kažejo tudi v višjih zneskih na položnicah.

 

Tudi v času koronakrize ravnajmo odgovorno. Skupaj za boljšo družbo.