20. maj, svetovni dan čebel

19. 05. 2021
20. maj, svetovni dan čebel

20. maj je dan, ki je namenjen ozaveščanju o pomenu čebel in drugih opraševalcev v lokalnem okolju za obstoj človeštva.

 

 

Generalna skupščina Združenih narodov je svetovni dan na pobudo Slovenije s posebno resolucijo razglasila decembra 2017, prvič pa smo ga praznovali v letu 2018.

 

 

Zavedajmo se, da brez čebel ni življenja na zemlji. Pazimo nanje in posadimo medovite rastline tudi v svoje vrtove in okolico objektov. Slovenski čebelarji, ob tem opozarjajo, da so čebele vse bolj ogrožene in da brez pomoči človeka niso sposobne preživeti.

 

Da bi lahko nahranili naraščajoče svetovno prebivalstvo, potrebujemo vedno več hrane, ki mora biti za zagotavljanje človeškega razvoja in dobrega počutja raznolika, uravnotežena in kakovostna. Čebele slovijo po svoji vlogi za zagotavljanje visoko kakovostne hrane (med, matični mleček in cvetni prah) kot tudi drugih izdelkov, ki jih uporabljamo v zdravstvu in drugih panogah (čebelji vosek, propolis in čebelji strup). 

 

Največji doprinos čebel in drugih opraševalcev je opraševanje skoraj treh četrtin vseh rastlin, s katerimi proizvedemo 90 % svetovne hrane. Tretjina svetovne pridelave hrane je odvisna od čebel oziroma vsaka tretja žlica hrane je odvisna od opraševanja.

 

Posadite v svoje vrtove medovite rastline in pomagajte pri ohranjanju čebel.

 

Poznate lokalne pridelovalce medu?