Upoštevanje pravil prednosti avtobusov za prevoz otrok

07. 09. 2021
Upoštevanje pravil prednosti avtobusov za prevoz otrok

Ob začetku šolskega leta moramo biti udeleženci v prometu še posebej pazljivi. Bodimo pozorni na upoštevanje prednosti šolskih avtobusov v prometu, na prehodih za pešce, v okolici šol in vrtcev. Naj bo njihova pot v šolo varna.

 

Vsi vozniki v cestnem prometu, naj na mestih, kjer ustavlja šolski avtobus, dosledno upoštevajo 4. odstavek 91. člena Zakona o pravilih cestnega prometa, ki glasi: »Kadar je vozilo, ki je posebej označeno za prevoz skupine otrok in ima vključene varnostne utripalke, ker otroci vstopajo ali izstopajo, ustavljeno na smernem vozišču, vožnja mimo za vozila, ki vozijo po istem smernem vozišču, ni dovoljena, vozniki vozil, ki vozijo mimo po smernem vozišču za vožnjo v nasprotni smeri, pa morajo voziti z zmanjšano hitrostjo in posebno previdno ter po potrebi vozilo ustaviti«. Za kršitev navedenega zakonskega določila  je predpisana globa v višini 200,00 EUR.

 

Seveda mora biti motorno vozilo, s katerim se v cestnem prometu vozi skupina otrok, označeno s predpisanim znakom. Ta mora biti nameščen na levi polovici sprednje in zadnje strani vozila tako, da je dobro viden in da ga je mogoče zlahka odstraniti z vozila. Znak za označitev vozila, s katerim se prevaža skupina otrok, je kvadratne oblike, velikosti 400 mm × 400 mm. Ne glede na to določbo se sme za označitev sprednje strani osebnega avtomobila ali avtobusa, ki nima več kot 22 sedežev, na katerem ni dovolj prostora za namestitev večjega znaka, uporabiti znak velikosti 250 mm x 250 mm. Spodnji rob znaka mora biti oddaljen od površine vozišča najmanj 300 mm. Gornji rob znaka spredaj ne sme biti višji od spodnjega roba vetrobranskega stekla in zadaj ne višji od spodnjega roba zadnjega stekla, oziroma oddaljen največ 1.300 mm od površine vozišča.

 

Namesto znaka je na prednji strani vozila lahko tudi elektronsko upravljani svetleči znak z enakim simbolom, najmanj velikosti iz prejšnjega odstavka, ki ima lahko dodan napis "otroci" ali "prevoz otrok".

 

Predpisan znak sme biti nameščen na vozilu samo takrat, ko se z vozilom prevaža skupina otrok. Če znak ni snemljiv, mora biti v primeru, ko se z vozilom ne prevaža skupina otrok, prekrit oziroma označen kot neveljaven. Svetleči znak sme biti prižgan samo takrat, ko se z vozilom prevaža skupina otrok.