Občina po meri invalidov – delamo nove korake k izenačevanju enakih možnosti

08. 09. 2021
Občina po meri invalidov – delamo nove korake k izenačevanju enakih možnosti

3. decembra 2008, ob Mednarodnem dnevu invalidov, je bila Občini Rogaška Slatina na svečani prireditvi v Rogaški Slatini s strani Zveze delovnih invalidov Slovenije, podeljena listina in skulptura ''Občina po meri invalidov''.

 

Področje izenačevanja možnosti invalidov ureja Zakon o izenačevanju možnosti invalidov (ZIMI). Invalidi za samostojno življenje potrebujejo več podpore in so zaradi tega pogosto diskriminirani na različnih področjih življenja, na primer v postopkih pred različnimi organi in institucijami, pri dostopnosti do informacij, dobrin in storitev, objektov v javni rabi in podobno. S prepovedjo diskriminacije invalidov na različnih področjih in z uveljavljanjem različnih ukrepov ustvarjamo enake možnosti na vseh področjih življenja ter s tem prispevamo k razvoju človeškega potenciala, ki koristi celotni družbi.

 

Medobdobna analiza projekta Občina po meri invalidov je pokazala, da je Občina Rogaška Slatina s pomočjo društev, organizacij in zavodov naredila že zelo veliko na področju izboljšanja položaja invalidov v občini, vendar pa se je potrebno zavedati tudi, da nam tehnološki razvoj in vedno večji pretok informacij prinašata tudi vedno nove izzive. Ti izzivi posledično ustvarjajo priložnosti za nove rešitve, ki jih bo delovna skupina vključila v akcijski načrt za naslednje obdobje. Ker gre za pomemben korak občine k izboljšanju položaja invalidov, prosimo vse, ki se srečujete s katerokoli obliko omejitev pri gibanju ali pri dostopnosti do informacij, da nam posredujete zaznave in predloge, s katerimi bomo lahko skupaj ustvarili pogoje, ki bodo omogočali enakopravnost za vse.

 

Predloge sprejemamo v pisni obliki do dne 30.10.2021 na naslov: Občina Rogaška Slatina, Izletniška ulica 2, Rogaška Slatina ali na mail: obcina@rogaska-slatina.si.