Zakaj ponovna ojezitev Vonarskega jezera ni primerna?

24. 01. 2022
Zakaj ponovna ojezitev Vonarskega jezera ni primerna?

V zadnjem obdobju so v javnosti zaokrožile različne informacije, zakaj do ojezeritve Vonarskega jezera ne bo prišlo. Z namenom transparentnosti in celovitosti informacij v tej novici objavljamo Sporočilo za javnost Direkcije Republike za vode.

 

Direktor Direkcije Republike Slovenije za vode Roman Kramer je v izjavi za javnost obširneje pojasnil izsledke študije Revitalizacija Vonarskega jezera, ki navaja, da četudi bi počistili in odpeljali vse sedimente, ki so v zemlji, bi v to jezero še vedno priteklo dvakrat več hranil iz reke Sotle, kot pa jih to jezero še zmore, česar se ne da preprečiti.

 

Občina Rogaška Slatina je leta 2020 predala namenu in v upravljanje JZ za turizem in kulturo Rogaška Slatina, Bobrov centereno od aktivnosti projekta »Vezi narave,« ki je bil podprt v okviru Programa sodelovanja Interreg V–A Slovenija – Hrvaška in je sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj. Objekt lahko smiselno opravlja svojo dejavnost tako v primeru bodoče ojezeritve, kot tudi v primeru, da do tega v prihodnosti ne bo prišlo.

Bobrov center predstavlja delček turistične ponudbe destinacije