15. 2. – Mednarodni dan boja proti otroškemu raku

14. 02. 2022
15. 2. – Mednarodni dan boja proti otroškemu raku

Mednarodni dan boja proti otroškemu raku je svetovna kampanja, ki ozavešča o raku v otroštvu in mladosti. Leta 2002 ga je ustanovila mednarodna organizacija International Childhood Cancer Day, ki se zavzema za napredno zdravljenje in oskrbo ter spodbuja k večjemu razumevanju težav, s katerimi se srečujejo družine otrok in mladostnikov v času zdravljenja ter po zdravljenju.


Društvo Junaki 3. nadstropja, ki so ga ustanovili starši otrok z rakom, 15. februarja v podporo otrokom in mladostnikom, ki so zboleli za otroškim rakom, pripravlja akcijo ozaveščanja o tej bolezni. Društvo vabi, da si na ta dan pripnete zlato pentljo, ki je simbol boja proti otroškemu raku, občine in ostale lastnike pa spodbuja k zlati osvetlitvi pomembnejših objektov. Akciji se pridružuje tudi Občina Rogaška Slatina, ki bo v ta namen z zlato barvo osvetlila občinsko stavbo in stavbo Kulturnega centra.

Sprožili so tudi akcijo ozaveščanja v slovenskih šolah in vrtcih. S tem želijo povečati zavedanje, da bolezen rak ni samo bolezen odraslih.

Za rakom letno zboli približno 80 otrok in mladostnikov. Ozdravljivost je 80-odstotna, mnogi pa bitko s to kruto boleznijo žal izgubijo. Otroci in mladostniki, ki so trenutno v fazi zdravljenja, kot tudi tisti, ki so bolezen uspešno premagali, si predvsem želijo, da bi bili med vrstniki sprejeti. Žal je rak pri otrocih še vedno pogosto tabu tema. Mnogi vrstniki Junakov posledično nimajo dovolj informacij o tej bolezni in se zato gologlavih Junakov izogibajo ali pa se jih celo bojijo. Zato je problematika o sprejemanju med vrstniki letos še posebej izpostavljena.

Lahko tudi rešite kratko anketo o otroškem raku na povezavi: https://forms.gle/iWGkr8nE4xXKvPnW9