Podpis pogodbe za gradnjo Razglednega stolpa Kristal v Rogaški Slatini

01. 03. 2022
Podpis pogodbe za gradnjo Razglednega stolpa Kristal v Rogaški Slatini

V Občini Rogaška Slatina je potekal podpis pogodbe za gradnjo Razglednega stolpa Kristal. Gre za prvi stolp v Sloveniji s konceptom urbanega razgledišča, objekt višine 106 metrov bo tudi najvišji stolp in najvišja stavba v državi. Pogodbo za izvedbo gradnje sta podpisala župan občine, mag. Branko Kidrič, in tehnični direktor izbranega ponudnika VG5 iz Ljubljane, g. Nejc Hrastnik.

Mag. Branko Kidrič je ob tej svečani priložnosti na kratko predstavil vsebino projekta.

 

Priprava je potekala od leta 2019, s ciljema zagotoviti javno turistično infrastrukturo, ki bo vplivala na povečanje turističnega obiska Rogaške Slatine in zagotoviti nov, od zunanjih dejavnikov neodvisen vir za financiranje nadaljnjega turističnega razvoja Rogaške Slatine. Tudi lokacija ni bila izbrana slučajno. Projekt je umeščen v degradirano urbano območje, ki je le streljaj od zdraviliškega jedra. Z vzporednima projektoma gradnje nadhoda Sonce in parkirišča P+R bo vzpostavljena neovirana trajnostna povezava, po kateri bo stolp v dosegu 10 minut peš za gosta kateregakoli hotela v Rogaški Slatini. Aktivacija doslej neizkoriščenih potencialov turistične destinacije prinaša nova delovna mesta in dvig prepoznavnosti destinacije in Slovenije v tujini.

 

Z vidika obiskovalcev in namembnosti površin lahko Razgledni stolp Kristal, katerega skupna neto tlorisna površina bo znašala 582 m2, na kratko predstavimo v petih sklopih:

 

  • pritličje: nakup vstopnic, prodaja spominkov, informacije, sanitarije, dvigalo kapacitete 22 oseb, dostop do požarnega stopnišča s 540 stopnicami,
  • 1. nadstropje – kavarna: kavarniška ponudba, 11 miz za 44 obiskovalcev, sanitarije, sprehod po delu prosojno izvedenih tal,
  • 2. nadstropje – razgledna etaža: na višini 100 m, doživetje virtualne resničnosti »Let s Pegazom
  • pohodna streha – odprto razgledišče: na višini 104 m, odprto razgledišče na prostem, pretočna aplikacija za prepoznavo in promocijo okolice,
  • tlakovan trg v neposredni okolici stolpa: površina 740 m2, 5 prodajnih hišk.

 

Občina Rogaška Slatina je ob koncu leta 2021 na Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo naslovila vlogo za sofinanciranje projekta. Vloga za sofinanciranje je bila uspešna, februarja 2022 je Vlada Republike Slovenije sprejela odločitev o sofinanciranju v višini 2.000.000 evrov. Občina zagotavlja 2.050.000 evrov, pri čemer je 600.000 evrov načrtovanih iz naslova donacij gospodarskih družb, ki podpirajo izvedbo. Skupna ocenjena vrednost projekta tako znaša 4.050.000 evrov.

 

Za izdelavo projektne dokumentacije je bila na javnem natečaju izbrana družba Ponting d.o.o., odgovorni projektant je dr. Viktor Markelj, soavtorja sta Rok Mlakar in za področje arhitekture Nande Korpnik. Pripravljalne aktivnosti se zaključujejo s sklenitvijo pogodbe za izvedbo gradnje, na javnem razpisu je bila kot izvajalec izbrana družba VG5. Vrednost gradbene pogodbe znaša 3.706.697 evrov, dela bodo stekla kmalu po podpisu pogodbe. Zaključek gradnje je predviden marca 2023, začetek obratovanja julija 2023. Upravljanje projekta v fazi obratovanja bo prevzel Javni zavod za turizem in kulturo Rogaška Slatina.

 

Podpis pogodbe za gradnjo, 1.3.2022

Podpis pogodbe za gradnjo, 1.3.2022