Kdo skrbi za javne zelene površine

11. 08. 2022
Kdo skrbi za javne zelene površine

Skrb za čistočo in urejenost javnih in zelenih površin je ena izmed prioritet vodilne turistične destinacije Rogaška Slatina,  saj kaže predvsem na odnos lokalne skupnosti do občank in občanov, posledično pa tudi  do obiskovalcev. Prizadevamo si za skrbno, smotrno in trajnostno ravnanje z javnimi in zelenimi površinami. Ozelenitev velikih prostih površin, kot promenad, pločnikov, ulic in kolesarskih stez prispeva k zmanjševanju ogljičnega odtisa mesta in zmanjševanju vplivov vročinskega vala.

 

Urejanje in čiščenje zelenih površin

 

Na območju Občine Rogaška Slatina skrbi za košnjo, urejanje in čiščenje javnih in zelenih površin deset javnih delavcev, katerim ZSRS sofinancira stroške zaposlitve. Delo koordinira javni uslužbenec, zaposlen znotraj Oddelka za okolje in prostor občinske uprave.  Dnevno delo obsega košnjo trave, praznjenje košev, pobiranje večjih smeti, pometanje okrog košev in ob robnikih pločnikov, odstranjevanje smeti iz odtočnih jaškov, pometanje listja, nameščanje zastav, pripravo prireditvenih prostorov,  čiščenje klopi, čiščenje in pometanje avtobusnih postajališč, odstranjevanja peska in plevela v križiščih ter za robniki, skrb za čistočo okrog zbiralnic odpadkov (ekoloških otokov).

 

Poleg tega odlično vzdržujejo otroška igrišča, cvetoče grede in korita, mestno drevje ter javne zelene površine v krajevnih skupnostih. Javna stranišča čisti najet čistilni servis, v vzdrževanje hortikulture se vključuje tudi vrtnarka, ki sicer skrbi za Pavilijon kaktej. Za hortikulturno urejenost trinajstih krožišč skrbi družba Arboretum, obrezovanje drevja se oddaja z javnim naročilom usposobljenim arboristom. Občina Rogaška Slatina sofinancira tudi urejanje naselbinskega spomenika centralnega zdraviliškega parka, ki ga vzdržuje družba Vrtnarstvo Rogaška d.o.o.

 

Mesto brez pesticidov

 

Zagotovo raba pesticidov v mestu vpliva na kakovost življenja, stanje okolja in narave, zato smo že pred leti začeli izvajati številne ukrepe zmanjševanja uporabe škodljivih pripravkov pri vzdrževanju zelenih površin in drevoredov.  

 

Kako varčujemo z energenti

 

Zaradi smotrnega ravnanja z javnimi sredstvi in solidarnosti v energetski krizi pri vzdrževanju javnih površin varčujemo tako z vodo, kot z elektriko. Tako na primer fontane v krožiščih ves čas obratujejo z isto vodo. Z zmanjšanjem porabe vode posredno zmanjšujemo tudi porabo električne energije in prispevamo k trajnostnemu razvoju.