Vzdrževanje kolesarskih površin pozimi

22. 12. 2022
Vzdrževanje kolesarskih površin pozimi

Kolesarjenje je eden najbolj trajnostnih načinov potovanja in raziskovanja. Trajnostna mobilnost ima v Rogaški Slatini »veliko začetnico«, saj ji že vrsto let posvečamo veliko pozornosti. 

 

Preko občine že od leta 2014-2015 poteka daljinska kolesarska povezava D8 (Ptuj-Rogaška Slatina-Podčetrtek-Brežice (Zdraviliščna kolesarska pot), ki sestavlja državno kolesarsko omrežje. V izgradnji je nadaljevanje kolesarske povezave D8, katere prvi odsek Brezje – Zg. Gabrnik je bil oktobra 2022 predan svojemu namenu.

 

Daljinske kolesarske povezave so kategorizirane in v upravljanju Direkcije RS za infrastrukturo. Preostale kolesarske površine so lokalnega značaja in niso kategorizirane.

 

Glede na kategorizacijo so s Pravilnikom o rednem vzdrževanju javnih cest (Uradni list RS, št. 38/16, 132/22) določeni prednostni razredi vzdrževanja cest in drugih prometnih površin v zimskem času. Vse kolesarske površine v naselju spadajo v VII. prednostni razred in se v zimskim razmerah zaprejo.

 

Skladno s Pravilnikom o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah (Uradni list RS, št. 99/15, 46/17, 59/18, 63/19 in 150/21) se zaprtje kolesarskih površin izvede z zaščitnim trakom za prekritje prometnih znakov in pomeni začasno razveljavljen znak ali del njegove vsebine. Po prenehanje zimskih razmer se trakovi odstranijo, kolesarske poti pa so ponovno v uporabi.

 

Več o zagotavljanju prevoznosti cest v zimskih razmerah si preberite pod objavo na občinski spletni strani z dne 28.11.2022  na tej povezavi.