S priložnostno prireditvijo svojemu namenu predana energetsko obnovljena Športne dvorane Janina

20. 10. 2023
S priložnostno prireditvijo svojemu namenu predana energetsko obnovljena Športne dvorane Janina

V poletnih mesecih, v času šolskih počitnic, je bila izvedena glavnina del v okviru projekta energetske prenove Športne dvorane Janina. Projekt je bil uspešno zaključen, posodobljena dvorana pa je že nekaj časa v uporabi. Namen izvedbe je med drugim izboljšati energetsko učinkovitost dvorane, prispevati k zanesljivosti oskrbe z energijo, kar se da zmanjšati negativne učinke na okolje, zagotoviti primerno uporabnost in bivalno okolje za uporabnike in zaposlene ter pozitivno vplivati na razvoj športa in družbenih dejavnosti.

V sklopu izvedenih del je bila vgrajena nova toplotno-izolativna fasada, na vzhodni strani je bila pri tleh izvedena keramična obloga. Zamenjano je bilo stavbno pohištvo, stara lesena okna so bila zamenjana s toplotno-izolativnimi PVC-okni, ki se z zunanje strani lahko zasenčijo z vgrajenimi nadometnimi žaluzijami. Saniran in nadgrajen je bil prezračevalni sistem, nameščena nova varčna LED-razsvetljava ter vgrajena nova toplotna črpalka. Na objektu se bo izvajal daljinski monitoring oziroma daljinsko odčitavanje porabe energije.

Projekt energetske sanacije Športne dvorane Janina se sofinancira s sredstvi EU iz Kohezijskega sklada in sredstvi Ministrstva za infrastrukturo v vrednosti 159.000 EUR. Preostanek zagotavlja občina v okviru proračuna. Operacija se izvaja v okviru »Operativnega programa evropske kohezijske politike v obdobju 2014−2020«, prednostne osi 4 »Trajnostna raba in proizvodnja energije in pametna omrežja«, prednostne naložbe 4.1 »Spodbujanje energetske učinkovitosti, pametnega upravljanja z energijo in uporabe energije iz obnovljivih virov v javni infrastrukturi, vključno z javnimi stavbami, in stanovanjskem sektorju«.

Vrednost izvedenih del energetske sanacije Športne dvorane Janina skupaj s stroški projektne dokumentacije, nadzora in varnosti skupaj z DDV znaša 493.000 EUR.