Dobimo se na vrtovih

24. 05. 2024
Dobimo se na vrtovih

Francosko ministrstvo za kulturo je pred več kot 20-imi leti začelo pobudo "Dobimo se na vrtovih" (Rendez-vous aux jardins). Od leta 2018 sodelujejo tudi drugi evropski vrtovi in parki.

Pobuda povezuje ljudi z naravo in kulturno dediščino z različnimi dogodki in aktivnostmi v javnih vrtovih in parkih po Evropi. Lani je sodelovalo 21 držav in skoraj 3.000 vrtov, največ v Franciji, pa tudi več kot 600 vrtov v drugih evropskih državah. V Sloveniji pobudo koordinira Arboretum Volčji Potok v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo.

Dogodki potekajo prvi vikend v juniju. Letošnja tema pet čutov v vrtu še posebej nagovarja obiskovalce, da v celoti začutijo vrt oz. park.

Občina Rogaška Slatina se je pobudi prvič pridružila v letu 2022. V sodelovanju z vsemi tremi osnovnimi šolami iz Rogaške Slatine in Glasbeno šolo Rogaška Slatina se pobudi letos pridružujemo ponovno.

Zdraviliški park Rogaška Slatina, ki je pomemben kulturni spomenik, bo predstavljen šolski mladini pod vodstvom Zavoda za varstvo kulturne dediščine, območne enote Celje. Učenci prvih treh osnovnih šol Rogaške Slatine se bodo sprehodili po parku in ga doživeli z vsemi petimi čutili. Sprehod se začne na Evropski ploščadi, nadaljuje mimo osrednje fontane, kjer vsako polno uro brizga 7-metrski vodni stolp, mimo paviljona Tempelj, ki danes gosti različne glasbene in kulturne dogodke, do Pivnice mineralnih vod pri Medical centru, kjer bo različne mineralne vode možno tudi poskusiti.