Slovenska bakla 2024 v Rogaški Slatini

26. 05. 2024
Slovenska bakla 2024 v Rogaški Slatini

Slovenska bakla širi vrednote olimpizma, povezuje ljudi in navdušuje udeležence trimesečne poti. Svojo pot je začela 17. aprila na vzhodu Slovenije, danes pa je obiskala tudi Rogaško Slatino. Dogodek se je odvijal na Evropski ploščadi, kjer so baklo pozdravili številni športni navdušenci iz lokalnih društev in klubov.

Zbrane je pozdravil župan mag. Branko Kidrič in nekdanja olimpijka Urška Žolnir Jugovar, ki sta bila tudi ena izmed nosilcev bakle. Poleg njiju so baklo po Zdraviliškem parku ponesli tudi nogometaši, košarkarji in košarkarice, karateisti, planinci ter nekdanja paraolimpijca Jasmina Zbil in Sandi Boršič. Vsakdo izmed sodelujočih je tako prispeval svoj kamenček v slovenski olimpijski mozaik vrednot, ki jih poudarja svetovno olimpijsko gibanje.

Slovenska bakla je kljub mladosti prepoznaven simbol olimpizma pri nas. Izdelali so jo v jeklarni na Ravnah na Koroškem. Ročaj je izdelan iz bukovega lesa, ki simbolizira modrost in samozavest, objema pa ga pet olimpijskih krogov, ki so simbol povezovanja. Bakla, oblikovana kot krona in z vgravirano silhueto Triglava, je izdelana iz nerjavečega jekla, ki simbolizira trdnost in trajnost. Plamen v kroni bakle pa širi toploto in svetlobo, simbol upanja.