Modra luč za znakovne jezike

24. 09. 2024
Modra luč za znakovne jezike

Svetovna zveza gluhih in Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije tudi letos nadaljujeta s projektom Modra luč za znakovne jezike. Ob svetovnem dnevu znakovnih jezikov 23. septembra bodo mnogi javni objekti modro osvetljeni v potrditev  skupne zavezanosti k solidarnosti s skupnostmi gluhih.

Letošnji akciji se pridružuje tudi Občina Rogaška Slatina, ki je v ta namen v ponedeljek, 23. 9. 2024, z modro barvo osvetlila občinsko stavbo in stavbo Kulturnega centra.

Po svetu živi okoli 75 milijonov gluhih, v Sloveniji 1500, od tega je okoli tisoč uporabnikov slovenskega znakovnega jezika, kot prvega, maternega jezika. Slovenija je prva država na svetu, ki je v najvišji pravni akt, ustavo, vpisala jezik gluho-slepih, ter peta država v Evropski uniji in dvanajsta država na svetu, ki je v ustavo vpisala znakovni jezik. Kljub temu se gluha skupnost še vedno bori, da bi država zagotovila sistemski razvoj in financiranje slovenskega znakovnega jezika ter da bi gluhi otroci imeli možnost se učiti v svojem maternem jeziku, ki je znakovni jezik.