6. oktober – Svetovni dan cerebralne paralize

04. 10. 2024
6. oktober – Svetovni dan cerebralne paralize

Od leta 2012 je 6. oktober svetovni dan cerebralne paralize. Gre za globalno kampanjo ozaveščanja o cerebralni paralizi, katere namen je graditi podporo skupnosti ljudem s cerebralno paralizo in povezovanje več kot 17 milijonov ljudi po svetu, ki živijo s tem stanjem; kampanja poteka v več kot 100 državah po vsem svetu. Sonček – Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije – je del tega gibanja že od vsega začetka.

Zveza Sonček bo svetovni dan cerebralne paralize obeležila z dnevi odprtih vrat v centrih Sonček, in sicer med 3. in 9. oktobrom 2024, v sklopu katerih bodo predstavili dejavnosti centrov in društev. V sodelovanju s slovenskimi občinami pa bodo v nedeljo, 6. oktobra, nekatere javne zgradbe oz. znamenitosti osvetljene v zeleno barvo.

Letošnji akciji se pridružuje tudi Občina Rogaška Slatina, ki bo v ta namen v nedeljo z zeleno barvo osvetlila občinsko stavbo in stavbo Kulturnega centra.

S praznovanjem želi Zveza Sonček širši javnosti poslati sporočilo, da so medsebojno razumevanje, spoštovanje in sprejemanje različnosti ključnega pomena za vključujočo in pravično družbo.