Od 15. januarja 2024 bo mogoče vloge, listine in pisanja v sodnih postopkih vlagati po elektronski poti prek portala e-sodstvo

11. 01. 2024

Vrhovno sodišče Republike Slovenije je Ministrstvo za pravosodje seznanilo, da so izpolnjeni pogoji za vlaganje in vročanje po elektronski poti v zapuščinskih postopkih in t. i. družinskih postopkih za vse uporabnike. Skladno s 25. členom Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pravdnem postopku ministrica za pravosodje po seznanitvi, da so izpolnjeni tehnični pogoji, izda Odredbo, ki se objavi v Uradnem listu RS.

 

Ministrica za pravosodje je tako izdala Odredbo o določitvi datuma, od katerega je v zapuščinskih postopkih, postopkih za ureditev družinskih razmerij in nekaterih postopkih za ureditev osebnih stanj mogoče vlaganje in vročanje po elektronski poti, ki je bila objavljena v Uradnem listu RS, št. 126/2023 z dne 15. 12. 2023.

 

Odredba določa, da je od 15. januarja 2024 mogoče vloge, listine in pisanja vlagati po elektronski poti prek portala e-sodstvo v naslednjih postopkih:

 

– v zapuščinskih postopkih,

– v postopkih za pridobitev popolne poslovne sposobnosti otroka, ki je postal roditelj,

– v postopkih za dovolitev sklenitve zakonske zveze,

– v postopkih v zakonskih sporih,

– v postopkih za ugotovitev in izpodbijanje očetovstva in materinstva,

– v postopkih za varstvo koristi otroka,

– v postopkih o stanovanjskem varstvu ob razvezi zakonske zveze in

– v postopkih po zakonu, ki ureja preprečevanje nasilja v družini.