Občina Rogaška Slatina začela izdelavo Občinske celostne prometne strategije

02. 08. 2024
Občina Rogaška Slatina začela izdelavo Občinske celostne prometne strategije

Občina Rogaška Slatina je bila uspešna na razpisu Ministrstva za okolje, podnebje in energijo za izdelavo Občinske celostne prometne strategije in tako pridobila finančna sredstva EU za izdelavo strategije.

Občinska celostna prometna strategija (v nadaljevanju OCPS) je strateški dokument, s katerim občina oriše učinkovito zaporedje ukrepov na področju hoje, kolesarjenja, javnega potniškega prometa in motoriziranega prometa.

S pomočjo OCPS želi občina vzpostaviti trajnostni prometni sistem, ki bo zagotavljal dostopnost delovnih mest in storitev za vse, odpravljal socialno izključenost ranljivih skupin (predvsem invalidov, starejših, mladih in ekonomsko šibkih) ter izboljšal kazalnike na področju prometne varnosti in onesnaženosti zraka.

Za izdelovalca OCPS je s postopkom javnega naročanja bila izbrana Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru. Proces izdelave bo potekal naslednjih 11 mesecev v skladu z nacionalnimi smernicami.

Poudarek bo v celostnem in med seboj usklajenem pristopu, ki bo izhajal iz trenutnega stanja v občini ter bližnji in širši okolici. Pristop bo temeljil na realnih razvojnih potencialih ter možnostih občine v prihodnje. Potrebni in smiselni ukrepi bodo zajeti v akcijskem načrtu OCPS, ki bo razčlenjen po posameznih področjih in prometnih nosilcih. Z izvedbo navedenih ukrepov se predvideva postopno zmanjšanje emisij in drugih negativnih učinkov prometa na ljudi in okolje ter razvoj učinkovitejše in energetsko varčnejše mobilnosti.

V občini bo bistveno oblikovanje ukrepov za zagotavljanje trajnostne mobilnosti ter krepitev zmogljivosti kakovostnega in učinkovitega občinskega načrtovanja ter upravljanja trajnostne mobilnosti.

Skupina izdelovalcev si bo prizadevala, da bo proces čim bolj vključujoč in transparenten. Zato vse občane in zainteresirano javnost vabimo, da spremljajo običajne komunikacijske kanale Občine Rogaška Slatina in se po svojih zmožnostih vključujejo v dogodke (delavnice, javne razprave, ankete, intervjuji), ki bodo s tem namenom izvedeni v prihodnjih mesecih. Proces priprave strategije se zaključi z obravnavo in sprejetjem OCPS na občinskem svetu.

 

Za več informacij smo vam na razpolago na spodaj navedenih kontaktih.

Univerza v Mariboru, Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo

mag. Sebastian Toplak, univ.dipl.inž.prom.

Vodja projekta

T: 02 2294 375

E: